Начало Новини Програма „Глоб@лни библиотеки-България"
Програма „Глоб@лни библиотеки-България" ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 26 Ноември 2010 13:17

Регионална библиотека „Светослав Минков” получи компютри и периферна техника по програма „Глоб@лни библиотеки - България"  Етап 2009. Доставени и инсталирани са 24 компютърни конфигурации, сървър, цветен и многофункционален принтери, мултимедия с екран, преносим компютър, прилежащи устройства за локална мрежа и аксесоари.

Новата техника е разпределена между отделите в културното средище и обособената информационна зала. В новооткритата зала на библиотеката ще бъде провеждано обучение по компютърна грамотност първо на библиотекарите от региона, а на по-късен етап и безплатни курсове за посетители.

На официалното откриване на информационната зала присъстваха представители от общинската администрация  на Община Перник, РЕКИЦ „Читалища” – Перник, Общински комплекс „Дворец на културата” – Перник, ОДТ „Боян Дановски”, журналисти от местни медии и много приятели на библиотеката.

Регионалната библиотеката увеличава потенциала си на обществен и информационен център, приобщавайки хората към ресурсите на глобалното информационно общество. Тя ще предоставя безплатен достъп до интернет и ползване на компютри за своите потребители.

Местните общности ще имат възможността да създават електронно съдържание, чрез което да съхранят местните културни традиции и обичаи; да вземат решения на базата на информиран избор; да участват пълноценно в политическия и социален живот; да развиват творческия си потенциал и съхранят културната си идентичност.

До 2013 година 900 обществени библиотеки от цялата страна ще бъдат включени в програмата. 3 000 библиотекари ще бъдат обучени в компютърни умения, библиотечен мениджмънт, предоставяне на модерни библиотечни услуги и умения за работа с граждани и общности.

Останалите одобрени библиотеки от Област Перник в Етап 2009, които ще получат компютърна и периферна техника са:

1.     Библиотека при НЧ „Наука” – село Черна гора – община Перник;

2.     Библиотека при НЧ „Пробуда” – село Кладница – община Перник;

3.     Библиотека при НЧ „Светлина” – село Студена – община Перник;

4.     Библиотека при НЧ „Просвещение” – гр. Брезник;

5.     Библиотека при НЧ „Гюрга Пинджурова” – гр. Трън;

6.     Библиотека при НЧ „Напредък” – гр. Радомир – община Радомир;

7.     Библиотека при НЧ „Благой Попов” – село Дрен – община Радомир;

8.     Библиотека при НЧ „Георги Димитров” – село Ковачевци – община Ковачевци.

 

Снимки от събитието

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам