Начало Новини „Моцарт – божествената искра”
„Моцарт – божествената искра” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Сряда, 10 Ноември 2010 15:24
Съвместна инициатива на Регионална библиотека „Светослав Минков", ОК Дворец на културата и възпитаници на ОШИ при ОКДК. В Малък салон на 9.11.2010 г. се проведе вечер, посветена на 255-та годишнина от рождението на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт и 220-та година от неговата смърт, които дати музикалният свят отбелязва през идната година.
Волфганг Амадеус Моцарт е австрийски композитор, инструменталист и диригент, виден представител на Виенската класическа школа с огромно по обем творчество във всички музикални жанрове, съществуващи по негово време - общо над 600 композиции, включващи произведения, които се смятат за връх в симфоничната, концертната, камерната, пиано, оперната и хоровата музика. Творбите му са едни от най-популярните сред европейските класически композитори и са неразделна част от стандартния концертен репертоар.
Според съвременниците си Моцарт притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар. На основата на немския зингшпил и на италианската опера буфа той създава класическите опери "Отвличане от Сарая", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан" и "Вълшебната флейта". Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади, "Реквием" и други. Собственият му каталог се води от 9 февруари 1784 г., но до това време е написал вече около 450 творби.
Музикалната киновечер „Моцарт – божествената искра" съдържаше слово, посветено на гения, музикални изпълнения на негови произведения от малката и талантлива възпитаничка на Обединената школа по изкуствата Ния Лечева и мултимедийна прожекция.
Любителите на киното имаха възможност да видят отново нашумелия преди години филм на Милош Форман „АМАДЕУС", с участието на Ф. Мъри Ейбрахъм и Том Хълси, сценарист Питър Шафър. Филмът е получил 8 награди "Оскар" и 4 награди "Златен глобус".
 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам