Начало Новини Национална среща „Ден на краеведа”
Национална среща „Ден на краеведа” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Вторник, 05 Октомври 2010 12:14

Срещата се проведе на 2 октомври 2010 г. /събота/ в Конферентната зала на Общински комплекс „Дворец на културата”. Присъстваха членове от краеведски дружества от градовете – Велико Търново, Земен, Перник, Плевен, Сопот, Дупница, Враца, Габрово, Варна, Монтана, Кюстендил и др.

Председателят на Съюза на краеведите в България – проф. Марин Ковачев поздрави присъстващите и в кратко експозе ги запозна откога се  празнува „Ден на краеведа”. На общо събрание на Съюза на краеведите в България (СКБ), проведено на 18 ноем. 2006 г. във Велико Търново – 27 септември е утвърден като официален. Датата е свързана с първото писмо на Юрий Венелин до Васил Априлов, приканващо го да започне събирането на фолклорни и етнографски материали, с посочени за това географски райони и селища в страната.

Проф. Марин Ковачев представи и последния брой на списание „Архив на поселищни проучвания”, издание на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", в който са отпечатани материали на пернишките краеведи: Нонка Кръстева "Краезнанието в предучилищна възраст", д-р Виктор Банов "Античните и средновековни паметници в Радомирска община и археологическо-краеведски съпоставки" и Светозар Захариев "Пожълтелите и позабравени ученически печатни издания в Пернишка област от началото на XX век”.

Началникът на сектор „Култура” в Община Перник – Славчо Чанев поздрави и пожела повече краеведски изследвания на присъстващите.

Фолклористката Елена Огнянова призова работата на краеведите да се насочи към децата, за приобщаването им към проучванията и опознаването на родния край. Да се засили интересът им към традициите, автентичните народни песни, предания, фолклор и краезнанието.

Председателят на Дружеството на краеведите в Перник – Светозар Захариев предложи да се подготви конференция на тема „Връзката на Перник с краеведски изследвания в други краища на страната”.

Регионална библиотека „Светослав Минков” подреди в залата изложба с част от краеведския си фонд. На гостите от страната подари рекламни материали и едно от последните си библиографски издания – „Деветдесет години Общински драматичен театър „Боян Дановски” – Перник”.

Дарения за фонда на библиотеката направиха:

- Цветанка Иванова Иванова от гр. Земен - „Пещерски манастир” и  „Земен рай”;

- Петко Найденов Дилков от гр. Плевен - „Училищно краезнание : Плевенски край”;

- Вера Стефанова от Плевен - „Есенни брегове”;

- Христофор Иванов Войников от Плевен – „Подземни води” и  „Краеведски фрагменти”;

- Христо Крапер от Перник – карти на гр. Перник и гр. Радомир;

- Мария Атанасова Киркова /Хаджи Киркова/ от Сопот – „Божи чудеса”, „Тайната на красотата”, „Заветът на Крали Марко”, „Княгини-слугини в Гърция”, „Огнена диря”;

- Нонка Кръстева от Перник – „Залез над Люлин”.

За участниците бе организирано посещение на Минния музей, уникален за страната, посещение на крепостта „Кракра” и курортното селище Рударци.

 

Още снимки от събитието

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам