Начало Новини 352 Библиотеки са одобрени за включване във втората фаза на програма „Глоб@лни библиотеки - България”
352 Библиотеки са одобрени за включване във втората фаза на програма „Глоб@лни библиотеки - България” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Сряда, 29 Септември 2010 09:59
352 обществени библиотеки от 195 общини на страната сa одобрени за включване във втората фаза (Етап 2010) на Програма „Глоб@лни библиотеки - България". Това реши Управителният съвет на програмата, в който участват представители на ключовите партньори: Министерство на културата, Програма на ООН за развитие (ПРООН), Национално сдружение на общините в Република България, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Българска библиотечно-информационна асоциация.

 

Изборът на библиотеки за Етап 2010 се основава на система от показатели, свързани с дейността на библиотеката, както и на демографски и социално-икономически фактори. Водещи принципи при съставянето на списъка от библиотеки бяха стремежът да се включат максимален брой библиотеки ида се обхванат различни типове населени места, като същевременно се постигне равномерно географско покритие, да се намери баланс между броя на потребителите на библиотечни услуги – от една страна и потребностите на по-малките населени места – от друга.

За Етап 2010 кандидатури подадоха 740 библиотеки от 214 общини. Формулярите за кандидатстване бяха подадени от общините, с което местните власти декларираха  дългосрочен ангажимент към изпълнение на целите на програма „Глоб@лни библиотеки - България”. Общините с най-много подадени кандидатури за Етап 2010 са Шумен с 18 предложени библиотеки, Столична община с 16 подадени кандидатури и община Дулово с 14 библиотеки.

 

През 2011 г. предстои последният, трети етап за попълване на общия брой от 900 целеви библиотеки.

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам