Начало Новини СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ
СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Четвъртък, 04 Март 2010 11:58

"Глоб@лни библиотеки - България" - съвместна инициатива на Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие - стартира Етап 2010 за набиране на кандидатури на библиотеки/читалища за включване в програмата. Кандидатурите се подават до 14 април 2010 г. Пълният пакет документи и указания за кандидатстването са налични на портала на програмата: www.glbulgaria.bg.

През 2009 г. 455 обществени библиотеки от 234 общини бяха избрани за включване  в „Глоб@лни библиотеки - България”. През 2010 г. програмата цели да обхване предимно по-малки  населени места, за да подпомага достъпа до информация, знание, комуникации и електронни услуги.

Очаква се общо 900 обществени библиотеки от цялата страна да получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника, които да предоставят безплатно на  потребителите. 3000 библиотекари ще бъдат обучени в компютърни умения, модерен библиотечен мениджмънт, предоставяне на съвременни услуги и умения за работа с хора. Очаква се библиотеките да разширят обхвата на предлаганите услуги, да станат по-привлекателни за гражданите и да играят по-значима роля в развитието на местните общности.

Планираният общ бюджет на програмата е 50 милиона щ.д., което включва 15 милиона щ.д. грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” за периода 2009 - 2013, дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона щ.д. от Майкрософт, както и насрещно финансиране на стойност 29 милиона щ.д. от централния и местните бюджети в България.

 

 

За повече информация:

 

Регионален координатор за област:  Росица Симеонова

Е-майл:   Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Звено за управление на програмата:

 

Наталия Георгиева

Специалист връзки с обществеността

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам