Начало Новини "Откривател на книги и познание"
"Откривател на книги и познание" ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 23 Юни 2023 10:39

За трета поредна година Регионална библиотека „Светослав Минков” отличи най-любознателните си читатели.

Наградата е наречена „Откривател на книги и познание”. С нея библиотеката поощрява не само четящи хора, а такива, които търсят и успяват да намерят в книгите познание.

Всеки един отдел на библиотеката номинира читатели, които са направили впечатление на библиотекарите с проявен интерес към различни области на познанието или пък имат траен интерес към добрата художествената литература и откриват нови, добри автори.

Тази година Регионалната библиотека реши да отличи с наградата четирима свои читатели. Това са Емил Ваклинов, Станислав Харизанов, Васил Васев и Николет Добрева.

Николет Добрева е една от най-малките читатели. Тя е на 3 години и 7 месеца. Посещава детска градина в с. Драгичево. Много обича детските книжки, а по думите на майка й, четенето за „Лека нощ“ е започнало още докато тя е била 6- месечно бебе. Много пъти е дарявала детски книги на библиотеката. Николет харесва книги, в които водеща е емоцията и тъгата, в които се разказва за това как някой помага на някого, грижи се за някого, извършва някаква добрина. Любимите й книги са: „Мечо и добрината обикалят гората“, „Малката мечтателка“ , „Йога за зайчета“ и книгите за костенурчето Франклин. Франклин е и любимият й герой от книжките, както и пчеличката Мая.

Станислав Харизанов е кореняк перничанин, а себе си определя като локален патриот. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е като учител в 4-та гимназия, в училището в Батановци и в Националния детски еко комплекс в Ковачевци, а от 1998 година досега е директор на ОУ „СВ. Константин Кирил Философ“ в кв. Тева. Неговите интереси са свързани не само с художествената литература, но и с киното и съвременната музика. Колекционира грамофони и грамофонни плочи, а най - ценната находка в неговата колекция е стар грамофон с фуния от 1912 година. Определя Перник като най - прогресивното място в страната с особена творческа атмосфера и особено чувство за хумор. Обича да открива нови интересни автори, а последният, който го впечатлява е чилиецът Роберто Боланьо.

Емил Ваклинов е роден и израсъл в Перник. Той е физик по образование и започва професионалната си дейност като преподавател по физика, математика и електротехника. Работил е още като началник на квантометрична лаборатория. През 90-те прави своя фирма и започва да се занимава с частен бизнес в сферата на търговията и на производството в областта на електрониката и електротехниката. Той е човек на точните науки с подчертан интерес към квантовата физика. Въпреки това, познавателните му интереси са свързани и с философията, психологията, художествената литература, както и литературата за духовно усъвършенстване. Преди две години Емил Ваклинов направи изключително ценно дарение за Държавен архив- Перник. Той дари ръкописи на произведения, писма и други документи на писателя- дисидент Георги Марков, съхранявани от неговата майка Райна Маркова, която е родом от пернишкото село Мещица и последните години от живота си е прекарала в Перник. Документите са открити от Ваклинов, който е неин племенник и братовчед на известния писател.

Васил Васев е родом от Перник. Работил е в Националния филмов център в София и в ж.п. транспорта. В близкото минало участва в самодейния театър в Перник и във фото кино клуба при Двореца на културата. Преди години прави авторска изложба на приложно изкуство, наречена „Историята на града“. Разностранните му интереси са свързани с киното, културата, изкуствата и историята на града. Известен е в Перник с участията си в телевизионното предаване „Минута е много“, където се състезава близо 28 години. Има 9 участия в предаването „Нещата от живота“ на Кабелна телевизия „Кракра“. Сътрудничи на вестник “Проглас“ и вестник „Минаха години“, където е публикувал статии на различни теми.

Разгледай снимки в нашата галерия

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам