Начало Новини „Вдъхновителят на маскарадния фестивал в Перник”
„Вдъхновителят на маскарадния фестивал в Перник” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 27 Ноември 2020 19:46

Отдел Краезнание подготви библиотечна експозиция по повод 110-та годишнина от рождението на Йордан /Данчо/ Николов (30.11.1910 – 29.11.1992) - създател на фестивала на маскарадните игри „Сурва“.

Йордан Антонов Николов е роден в гр. Кюстендил; Израства в многолюдно семейство. Семейната среда е решаваща за формирането на естетическия вкус и развиване на наклонностите му в бъдеще. От 1928 г. живее в София. През 1932 г. постъпва като изпълнител в танцова група „Българска китка” – изучава репертоара, изследва различните стилове на етнографските области, обогатява и своя опит. През 1937 г. основава дружество „Седянка”, което има за цел проучване, изучаване и изнасяне на показ цялото народно творчество – бит, музика, песен, обичаи и танци. Много скоро към дружеството се присъединяват почти всички изпълнители на „Българска китка”, „Кореняшката група” от Радио София, „Бистришката четворка” и редица други изпълнители. Главен художествен ръководител е Данчо Николов.

От 1960 г. е хореограф при Окръжния съвет за изкуство и култура в Перник, а през 1963 г. е назначен като инспектор в отдел „Просвета и култура” към ОНС – Перник. Същата година в местността „Кракра” се организира събор-надпяване, надсвирване и надиграване, а първенците отиват на събор на „Бърдото” край Брезник. Там под негово ръководство се организира сборен танцов състав от 200 души от селата Сирищник, Светля, Ковачевци, Гигинци, Кошарево, Елов дол, Габров дол, Богданов дол, Дивля, Ярджиловци и др. и се представя сборен танц „Сурвакаре”. Работата на Данчо Николов в Перник оставя дълбоки и трайни следи. Издирва и възстановява забравено обичаи като „Премуз”, „Лазарки от Люлин”, „Топене на китка”, „Омъжване на невеста за беневреците на младоженека, който е на гурбет”, „Старинна сватба”, „Еньовден”, „Тодоровден”, „Жътва в Перник” и др. Той става е един от инициаторите за провеждането на фестивала на кукерите – суровакари на 14 януари 1966 г. Перник става истински карнавал не само поради многобройността на групите, в които участват около 800 души, но и поради доброто представяне на всяка от тях.

Данчо Николов е награждаван за приноса си в хореографията и българската култура с високи държавни отличия. Носител е на орден „Кирил и Методий” – златен, „25 години народна власт”, „Народен орден на труда” – I, II и III степен, обявен е за почетен гражданин на София през 1962 г., а през 2004 г. посмъртно и за почетен гражданин на Перник. Данчо Николов умира през 1992 г.

Снимки

 

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам